Vesoljni potop

Zevs: Kaže, da se je med ljudmi razpasla pokvarjenost. Na Zemlji se posmehujejo bogovom, kradejo in potem še v obraz lažejo. Stopil bom na Zemljo in se na lastne oči prepričal, kaj se dogaja. (Odpravi se na Zemljo in spozna, kako zaničevalni in ničvredni so ljudje.) Ne prenesem več tega! Še huje je, kot so mi povedali. Temu bom naredil konec. Še enkrat bom odšel na Zemljo in tokrat v Likaonovo palačo. (Zevs se odpravi v palačo in ko vstopi, se mu ostali priklonijo in začnejo moliti.)
Likaon (se jim začne posmehovati): Bomo videli, če je res pravi bog. (Slugam je naročil, naj mu skuhajo človeško meso, pripravijo pijačo in ga bodo zbudili, ko bo spal.) Izvolite, bog častitljivi. Naša dobrodošlica. (Se nasmehne.)
Zevs (obstane): Vi, ničvredneži, kaj ste mi storili? (Vstane od mize in od silne jeze pošlje blisk nad Likaonovo palačo.)
Likaon: A … Auuu. (Se spremeni v volkodlaka).
Zevs: Od sedaj boš zasledoval črede, ki se pasejo po dobravah. (Vrne se v svoje kraljestvo in skliče bogove). Na Zemlji sem palačo spremenil v pepel, ker so mi postregli s človeškim mesom in me niso častili. Kaznoval bom človeštvo s potopom, ki ga ne bo nihče preživel. Vetrovi, pihajte! Iz oblakov naj dežuje.
Pozejdon: Bogovi, poplavljajte reke in celotno Zemljo.

Ljudje so se poskusili rešiti s plavanjem, a vse je bilo zaman. Edina, ki sta preživela sta bila Devkalion in Pira.

Zevs: Vidim, da sta ostala še edina poštena človeka.

Vode ni bilo več, Zemljo pa je grelo veliko žareče sonce.

Devkalion: Ostala sva sama od vsega človeštva. Kaj naj počneva? (S solznimi očmi sta sedela na templju boginje Temide in jo prosila.)
Pira: Prosim, pomagaj nama obuditi življenje na mrtvi Zemlji.
Temida: Pojdita iz templja, z nečim si zakrijta obraz in si za hrbet mečita kosti velike matere.
Pira: Kaj zahteva boginja od naju? Kaj morava storiti?
Devkalion: Zemlja je velika mati nas vseh. Kamni so njene kosti. Nabereva kamne in si jih mečeva v hrbet.
Pira: Seveda.
Devkalion: Poglej, deluje. Kamni dobivajo človeško podobo in v kamnitih žilah se jim pretaka kri.

Kamni so se spremenili v može in žene ter postali nov rod.