Gospodična

Prvi prizor: grajska soba, velika postelja

Grajski gospod (ponosen): Veseli se, ves svet, kar ga od tod vidiš, je božje in najino.
Grajska gospa: Dobro vem, da je vse to božje in najino, a veseliti se vendarle ne morem. molila sem doma, veliko hodila tudi po božjih poteh, a Bog ni hotel uslišati najine želje, da bi nama podaril hčer ali sina. jaz sem se sedaj že postarala in predobro čutim, da bom nevarno zbolela. (Gospa se uleže na posteljo.)

Tretji prizor: grajska soba, gospa leži v postelji

Gospod (žalosten, zamišljen stoji pred posteljo): Draga moja, že sedem let in sedem mesecev te nihče ni mogel pozdraviti. Kako ti naj ustrežem?
Gospa (počasi, manj razločno, bolehno): Nekaj mi pravi, da bi se sprehodila po naših lepih Gorjancih.”
Gospod (žalosten): Preljuba moja sirotica, kako se boš sprehajala, če se niti v postelji ne obrneš. (Skozi okno se sliši preganjanje berača.)
Hlapci (zakričijo): Poberi se od tod!
Gospa (sliši, kaj se dogaja): Pustite ubogega reveža. Ali ne veste, da so reveži božji prijatelji? Spustite ga v grad, dajte mu sobo, dajte mu hrano in pijačo.
Gospod: Tvoje želje so moj ukaz. Takoj poskrbim zanj.

Četrti prizor: grajska soba, gospa leži v postelji

Berač (prijazno): Hvala, ker ste me spustili v grad, draga gospa. Za povračilo vam dam gorjanski koren. Poskusite ga in uresničila se vam bo želja.
Gospa (poskusi koren): Rada bi šla na Gorjance.

Peti prizor: trije studenci

Gospa (hodi med studenci in pri prvem zajame vodo in pije): Oh, kaj se dogaja. Voda je postala črna! (Se sprehodi do drugega studenca, zajame vodo, pije.) Saj voda postaja rdeča! (Gre še k tretjemu studencu, zajame vodo in pije.) Saj sem vedno mlajša. Takoj se vrnem domov.

Šesti prizor: grajski vrt

Gospod (začuden): le kdo je ta lepa gospodična, ki gre proti meni?”
Gospa (vesela, srečna): Kaj ne prepoznaš svoje gospe? Sem vedela, da bom spet srečna, če se sprehodim po gorjancih. Zdaj mi pa nekaj pravi, da nama bo Bog podaril tudi sinove in hčere.”
Gospod (glasno zakliče): Sluge! takoj uredite vse za velik obred. Veselje se vrača v hišo. Veselite se.
Gospa (pogleda vse okrog sebe in hvaležno): Studencu, iz katerega sem zajemala vodo, bomo odslej rekli GOSPODIČNA.