Orfej – nadaljevanje zgodbe

Rene Bračič Rajšp, 8. razred

Živel je pevec Orfej. Ko je pel, so se vsi ljudje sprostili. Poslušat so ga prišli bogovi, morske deklice, živali. Orfej se je zaljubil v eno izmed morskih deklic, Evridiko. Nekega dne je Orfej odšel po opravkih, Evridika pa je odšla na livado. Med potjo jo je pičila kača in Evridika je umrla.

Noben je ni mogel prebuditi in Orfej je pel o tej svoji žalosti na poti k vhodu v podzemlje. Pot so mu kazale trave in drevesa. Vhod je varoval pes, Orfej ga je s svojim petjem pomiril in je lahko šel mimo. Spuščal se je v podzemlje. Pomešal se je med sence in se skupaj z njimi vkrcal na čoln. Prevoznik mu tega ni dovolil, zato je Orfej zapel. Tako je prispel do kralja senc. Prosil ga je, če lahko Evridiko odpelje s sabo na površje, čeprav je to prepovedano. Kralj mu je postavil pogoj, če mu jo uspe do površja pripeljati brez pogleda. Orfej je to uspešno opravil.

Bila sta srečna in se tudi poljubila. Ko sta prišla domov, so bili vsi srečni in Orfej je pel o svoji sreči. Skupaj sta ustvarila tudi družino. Imela sta veliko otrok in vsak je doživel podobno usodo.

Damir Holer, 7. razred