Zürich

Na potovanje v Švico sem se z družino odpravil pred približno 4 leti v juliju. Potoval sem z mamo, očetom in sestro Nino. Jaz imam zelo rad potovanja in takrat sem bil še majhen in bil še bolj navdušen. Potovali smo z avtom in pot je bila zelo dolga. Vozili smo se približno 8 ur, kar je bilo zame zelo naporno in večkrat mi je postalo slabo, kar mi ni bilo všeč. Naš cilj je bilo  največje švicarsko mesto Zürich. Tja smo odšli, saj smo hoteli izvedeti več o tej lepi državi oz. deželi. Idejo za to nam je dal moj oče, saj je on že bil v Švici in nam govoril, kako lepa je. To nas je še posebej vzpodbudilo, da smo se odpravili na pot.

Švica leži v Srednji Evropi in meji na Avstrijo, Nemčijo, Liechtenste in Francijo ter Italijo. Švica  je posebej znana po prelepih gorah, jezerih oz. naravi nasploh, ki jo obožujem. Zürich je največje mesto v Švici, ki leži v severnem delu, vendar ni glavno. Ima okrog 400 tisoč prebivalcev in je zelo bogato mesto s trgovinami, zanimivosti in veliko muzeji.

Potovali smo namreč skozi dve državi, to so Avstrija in Nemčija. Peljali smo se tudi skozi Gradec, Salzburg in München. Glavna postojanka pa je bila Zürich. Velikokrat sem gledal skozi avto in opazoval velika mesta in pokrajino, ki mi je bila zelo všeč. V Zürichu smo ostali 4 dni, ki sem jih lepo preživel. Ostali smo v hotelu v sredini mesta. Zürich leži ob jezeru Zürichsee. To je bila tudi prva večja znamenitost, ki smo jo videli. Tja smo odšli zaradi tega, ker smo se odpravili na ladjo. Vožnja je trajala eno uro in lahko smo si ogledali celotno okolico Züricha in jezera. Žalostno pa je bilo to, da sem videl ljudi, ki so se kopali, ampak jaz nisem mogel iti. Saj smo imeli še druge načrte za tisti dan.

Edina postojanka, ki mi ni bila všeč pa je bila to, ko smo odšli v hišo slikanja oz. Kunsthaus. Nina je imela ob tem verjetno druge misli. Tam smo videli dela znanih slikarjev in kiparjev. Nato smo se odpravili v mojo najljubšo postojanko v Landesmuseum. To je muzej, v katerem je pokazana celotna zgodovina Švice do danes. Mene pa je najbolj zanimal del srednjega veka. Saj je Švica bila zelo poudarjena v srednjem veku glede vitezov, gradov, ki me zelo zanimajo in sem v tem delu prav užival. Del se je nahajal v 3 nadstropju zgradbe. V muzeju smo tudi videli in slišali alpske rogove in značilno glasbo Švice, ki mi ni preveč všeč. Razstavljene so bile vojaške uniforme, orožja itd.

Naslednja zanimivost je bil Chinagarten. Bil je zanimiv samo me ni prav pritegnil, da bi bil navdušen. Lahko bi pa rekel, da smo se počutili, kot da bi res bili na Kitajskem, saj so tam bile enake zgradbe, mostovi, terase oz. trgi.

Nazadnje smo odšli v Bahnhofstrasse. To je ulica, kjer se nahaja veliko trgovin in vse je zelo drago. Zaradi tega si nismo kupili veliko. Kupili smo si samo njihovo tradicionalno hrano švicarsko čokolado in švicarski sir. Obe jedi sta bili zelo okusni, lahko bi še pojedli kakšno drugo jed, saj so zgledale vse zelo dobro. Ampak smo se na žalost morali odpraviti nazaj domov.

Da smo odšli na to potovanje, je bila zelo dobra ideja, saj smo izvedeli veliko o tem lepem mestu. Prav nič v tem mestu nas ni razočaralo.

Luka Terbuc, 9. razred