Koper

Koper sem si izbrala, ker tja hodim vsako leto na počitnice. Blizu Kopra živijo moji sorodniki ‒ bratranca in teta. Teta me povabi na morje, ker ponavadi z družino nikoli ne gremo na počitnice skupaj. Tam sem dva ali tri tedne. Do Kopra se po navadi peljem z avtobusom. Vožnja traja pet ur, kar je zelo naporno, včasih pa pride tudi teta po mene.

Med lanskimi počitnicami sem 31. julija s sestrama šla v Koper, saj je takrat imel moj bratranec rojstni dan in smo ga želele presenetiti na delu. Ker smo odšle z avtomobilom, je vožnja trajala le dve uri in pol. Vmes smo se ustavile še v Trojanah na krofih.

Ker sem šla v Koper predvsem iz dveh namenov, da bi se kopala in se sončila, sem prvi teden preživela predvsem na plaži ob Luki Koper. Plaža se imenuje Mokra mačka. Moj bratranec se vedno šali in pove, da so v preteklosti našli mokro mrtvo mačko ter so zaradi tega tudi obalo tako poimenovali. Sicer mi je ta razlaga zelo všeč, vendar vem, da ni resnična, nikoli pa se nisem pozanimala, zakaj se tako imenuje. Obala je zelo urejena, vendar je občasno v vodi ogromno trave, kar me je motilo pri kopanju. Najbolj me je fasciniralo, da je bilo ogromno tujcev in turistov, kljub temu da so drugod lepše plaže kot v Sloveniji, vsaj po mojem mnenju. Ker sem do sedaj bila vsa leta v Kopru, že za nekatere tujce vem, da bodo prišli in če kateri ne pridejo, se sprašujem, čemu niso prišli in si sestavljam svoje razlage.

Moja teta je dopoldan delala, prav tako moja bratranca, zato sem se morala znajti in sama preživeti nekaj uric na plaži. Hodila sem po pešpoti in se okrepčala v baru zraven obale, kjer imajo mimogrede odličen sladoled, posebej okus limone. Seveda pa sem se tudi sončila in kopala, vendar brez bratranca to ni bilo zanimivo.

Naslednji teden je imela teta čas in mi je razkazala obalni del mesta in povedala zgodovino Luke Kopra. Nisem vedela, da se je razvila iz morja. V morje so nasipavali snovi in tako dobili več kopnega. Začeli so graditi leta 1957 in skozi leta se je to dograjevalo. Bila sem presenečena, da so v vsem tem času toliko naredili.

Vsak večer smo gledali sončni zahod, ko se je sonce v petih minutah takoj spustilo za morje. Najrajši imam ta morski zrak in urejenost obalnega dela. Pločniki so široki, ceste ozke in občutek imam, kot da nisem v Sloveniji. Tudi onesnaženost je majhna, saj zjutraj in zvečer počistijo z napravami. Blizu je tudi tržnica, kjer je ogromno prodajalcev, ki imajo res odlične izdelke. Odšla sem si tudi ogledat Bonifiko, vendar v tistem času ni bil ravno urejena. Teta mi je povedala, da ne skrbijo ravno za to, ker NK Koper ni bil nekaj časa dober v nogometu. Izgradili bodo tudi bazene ob obali, vendar se delo že nekaj časa ni nikamor premaknilo.

V Pregari, kjer živijo sorodniki, vsi občani sadijo oljke, vendar jih imajo le za okras. Pregara je majhna vasica. Če želiš priti do nje, se moraš voziti po zelo vijugastih cestah. Zaradi teh ovinkov mi je velikokrat bilo slabo, vendar sem se na to do zdaj že navadila. Zelo mi je všeč, kako Primorci govorijo. Imajo skoraj italijanski naglas, vendar imajo svojo posebno govorico. Vsako leto mi teta pove kakšno novo besedo, vendar jo vedno znova pozabim.

Nekaj primorskih besed, ki jih še znam: štrca ‒ rahlo dežuje; karjola ‒ samokolnica; nona ‒ babica; nono ‒ dedek; bella ‒ lepa; šturlo ‒ idiot.

Koper je šesto največje mesto v Sloveniji. Je obalno mesto. Velik je 12 968 km2 in ima približno 25 tisoč prebivalcev. Občina ima modro zastavo in grb. Grb je v obliki ščita. Na sredini ščita je upodobljeno rumeno sonce, ki ima osem ravnih in osem vijugastih črt. Na sredini zastave je enako sonce kot na grbu. Podnebje je submediteransko, kar pomeni, da so vroča poletja in blage zime. V poletnem času je velika možnost neviht in pihanja burje. Imajo osem četrti: Bonifika, Center, Olmo, Markovec, Prisoje, Semedela, Šalara in Žusterna. Ker je Koper ob italijanski meji, imajo napise tudi v italijanščini, Koper pa imenujejo Capodistria. Slovenci so prevzeli veliko italijanskih besed. Prav tako ima Koper tudi svoje vino, Vina Koper. Vino naj bi bilo okusno, vendar se vseeno ne more primerjati s štajerskim.:) Pridelujejo tudi oljke, ki jih uvažajo v vse konce Slovenije. Hrana je zelo okusna. Imajo kar nekaj specialitet, ki jih je vredno poskusiti. Njihova najboljša specialiteta je mineštra ‒ juha, ki je lahko iz zelenjave. Jedo tudi veliko morske hrane in testenin.

Koper mi je kot mesto zelo všeč, že samo zaradi ulic in bližine obale. Ima ogromno znamenitosti, ki pa jih še moram raziskati, ko bom na obisku. V spominu mi je najbolj ostal obisk obale Mokra mačka, ko sem srečala Gašparja Mišiča. Bil je videti prijazen in še nasmehnil se mi je. Če imate radi zabave, lahko greste tja, saj imajo skoraj vsak večer neko prireditev in kakšne nastope. V času ko sem jaz bila v Kopru, sta ravno imela svoj nastop BQL. Priporočam, da greste v Koper z družino, kjer se lahko zabavate na obalah in v bližini imate tudi zelo okusne pice, recimo v piceriji 33. Tam imajo še zelo okusne lignje in tudi natakarji so zelo prijazni.

Blažka Grabušnik, 9. razred