“Lubi Slovenci”

Že v mladih letih sem se zelo zanimal za pisanje. Zelo mi je bilo všeč ustvarjati zgodbe. Zdaj, ko sem starejši in polnoleten, imam več znanja in je še lažje. Do zdaj sem že skoraj napisal svojo prvo knjigo. Knjiga govori o mojih pogledih na rimsko-katoliško cerkev. Kakor z ostalimi protestanti se strinjam, da bi morali nekaj spremeniti.

Večkrat sem slišal o nekem možu z imenom Primož Trubar. Nikoli ga še nisem videl, a bi ga rad spoznal.

Nekega dne je bilo srečanje protestantov in na to srečanje sem odšel tudi sam. Ko sem prišel tja, nisem mogel verjeti svojim očem. Na to srečanje je prišel Primož Trubar. Najprej ga nisem prepoznal, ampak so se drugi pogovarjali o tem, da je to on. Hotel sem biti vljuden in sem ga nagovoril s celim imenom. Po postavi je bil močan oz. debel in imel veliko brado. Bil je zelo pameten in prijazen. V roki pa je držal knjigo z naslovom Cathecismus. Vprašal sem ga, če on tudi piše knjige. Ena izmed njih je prav posebno imenovana prvi slovenski Abecednik. O teh knjigah še nisem nikoli slišal in sem si mislil, da so verjetno nekaj prav posebnega. Ko se je srečanje končalo, smo vsi odšli vsak po svoji poti. Upal sem, da bom tega možakarja še kdaj videl.

Čez nekaj tednov sem slišal, da so iz naše okolice nekoga izgnali. Nisem vedel koga, le na koncu dneva sem ugotovil, da so izgnali Primoža Trubarja. Zelo sem bil razžaloščen, saj sem ga hotel še enkrat videti, saj bi se lahko od njega veliko naučil. Verjetno je odšel sam, ker so tu začeli preganjati protestante in je odšel v Nemčijo.

Trubar bi se lahko najbolj pohvalil s tem, da je napisal prvi dve slovenski knjigi Abecednik in Katekizem. Prvi nas je nagovoril z besedami ˝LJUBI SLOVENCI˝. Če bi Trubar zagledal današnjo pisavo, verjetno je ne bi razumel, saj so se čez stoletja besede oz. slovenščina spreminjala. Takrat so tudi pisali v bohoričici.

Da bi slovenščina dobila boljši položaj, bi jo morali širiti po svetu. Res je, da slovenščino govorimo v Sloveniji in ljudje, ki so se preselili oz. izseljenci. En način bi lahko bil ta, da bi izven države poučevali slovenščino. Tako bi slovenščina postala bolj znana tudi izven naših meja.

Luka Terbuc, 9. razred