Zakaj Globovnica poplavlja

Ajda Zorec, 2. razred

Nekoč je živel mlinar, ki je imel prečudovito hčerko. Imel je mlin na potoku Globovnica, zato je svoji hčerki dal ime Globovnica.

Bila je čudovita, pametna, mirna in prijazna deklica in vsi so jo imeli radi. V mesto je prihajalo veliko mladeničev in popotnikov, ki so se zaljubljali v Globovnico, ampak ona je iskala še lepšega mladeniča. Nekega dne je v mesto prišel čudovit popotnik, ki v resnici sploh ni bil človek, temveč je bil bog dežja. Ko ga je Globovnica zagledala, se je takoj zaljubila vanj. Ampak mladenič ni smel imeti zemeljskega dekleta. Ko je odšel naprej, ga je Globovnica iskala vsepovsod, vendar ga ni našla. Naslednji dan ji je meščan povedal da je že zdavnaj odšel. Takrat je Globovnica bila tako žalostna, da ni mogla niti spati in jesti. Zjutraj jo je oče vprašal: »Hčerka moja, kaj ti je zadnje čase, zakaj nočeš jesti?« Globovnica pa mu je  žalostno odgovorila: »Oh, oče, spoznala sem čudovitega mladeniča, ki pa se sploh ni zmenil zame in takoj je odšel.« Oče ji pri tem ni mogel nič pomagati in mu je bilo težko pri srcu. Ko se je najedel, je odšel na delo in Globovnica je spet ostala sama. Bog Zevs, vladar bogov, je ubogo deklico spremljal in videl, da ji mora pomagati. Naenkrat se je Zevs prikazal v hiši. Globovnica ga je lepo pozdravila: »Dober dan gospod, kaj pa želite?« Zevs pa ji je odgovoril: »Sem bog Zevs in lahko ti uresničim tvojo največjo željo.« Globovnica se je najprej začudila, potem pa privolila. Zevs ji je povedal, da je popotni v resnici bog dežja, ki se ne sme poročiti z zemeljsko deklico. Zato jo je Zevs spremenil v čudovito vilo. Globovnica je bila zelo srečna in takoj je začela iskati boga dežja. Prišla je do palače. Tam je res bil bog dežja. Tudi on se je takoj zaljubil vanjo in še isti dan sta se poročila. Poroka je trajala 7 let in 7 mesecev. Kmalu pa je bog dežja moral iti na pomembno vojno. Takrat je v vojni umrl in Globovnica je bila spet zelo žalostna.

Globovnica je do konca življenja ostala vila. Ko je zapadel dež, se je takoj spomnila na svojega moža. Takrat je tako jokala, da je potok Globovnica, kjer je bil mlin, začel poplavljati.

Tijana Škrlec, 7. razred