Zakaj …

Ema Lavrenčič, 1. razred

Z učenci 2. razreda smo prebrali slovensko ljudsko pravljico Zakaj pes teče za zajcem in nato po skupinah poustvarjali in pisali nove pravljice.

Zakaj imajo miši rade sir

Nekega dne si je muca Tončka na krožniku pripravila sir. Umila si je tačke. Mimo je prišla miš. Vzela je sir. Muca Tončka je hotela sir nazaj, a ni ji uspelo. Tista luknja je bila premajhna za mačko. Miška je poklicala svoje sorodnike. Skupaj so pojedli sir. Od takrat mačke obožujejo sir.

Filip Brumen, Aljaž Škofič, Anej Lorber, Blaž Franc Kauran

 

Zakaj mačka teče za miško

Muca je bila zelo lačna. Šla je na lov. V gozdu je zagledala sivo miš. Začela jo je loviti. Miška je hitro tekla. Muca pa za njo. Miška se je ni mogla otresti. Muca jo je ulovila. Ugotovila je, da je zelo dobra. Zato še danes muce lovijo miši.

Valentina Januš, Daša Knezar, Špela Dvoršak

 

Zakaj ima zajec dolga ušesa in kratek rep

Nekoč sta živela zajec in lisica. Lisica je rekla, da gresta lovit ribe. Zajec je dal rep v vodo. Za rep se je ujela želva. Lisica ga je hotela rešiti in ga je prijela za ušesa. Potem je tako močno potegnila, da so se ušesa raztegnila in odtrgal rep. Potem je zajec imel dolga ušesa in kratek rep.

Pija Šunko, Ema Senekovič, Anej Pavalec, Nejc Urbanič

 

Zakaj ima zajec dolga ušesa in kratek rep

Zajec je odšel v trgovino kupit hrano. Nato je šel domov. Pripravil si je večerjo. Odšel v posteljo in zaspal. Zjutraj se je spet odpravil v trgovino. Na poti so mu začela rasti ušesa, repek pa krajšati. Vsakokrat ko je šel v trgovino, so mu zrasla ušesa in se mu je krajšal rep. Zajec se je prestrašil in ni več hodil v trgovino. Dolga ušesa in kratek rep pa ima zajec še danes.

Ajda Zorec, Micheel Purgaj, Lara Čauko, Marina Škofič

 

Zakaj ima zajec dolga ušesa

S Tiso sva srečali zajca. Vprašali sva se, zakaj ima zajec dolga ušesa. Videli sva lisico, ki ga je hotela pojesti. Prijela ga je za ušesa. Zajec  pa se je prestrašil in začel vleči glavo. Njegova ušesa so se raztegnila. Lisica se je prestrašila in pobegnila. Zajcu pa so dolga ušesa ostala še danes.

Manja Jug, Tisa Bedič